Agristo heeft Belgische primeur met struvietreactor voor fosfaatverwijdering

Octubre 24, 2010

Agristo verwerkt sinds 1986 op industriële wijze aardappelen tot voorgebakken, diepgevroren producten. Het bedrijf wil één van de belangrijkste Europese spelers in die sector worden. “Daartoe willen we vooral de capaciteit in onze site te Hulste opdrijven,” zegt de Zaakvoerder, ir. Antoon Wallays. “Helaas werden we de laatste jaren geconfronteerd met toenemende heffingen voor het lozen van ons afvalwater. Daardoor werd het vergaand zuiveren ervan steeds rendabeler. Twee jaar geleden zijn we dan ook gestart met een gefaseerde upgrade van onze bestaande zuiveringsinstallatie.”

Opmerkelijk is vooral de investering in een struvietreactor. De eerste installatie op industriële schaal in Europa kwam er immers pas in 2006, met name in Noord-Duitsland. In België is Agristo de allereerste die met zo’n systeem op de proppen komt. De struvietreactor werd in de loop van 2008 gebouwd, en in april 2009 officieel ingehuldigd. Ze bevindt zich in feite op het eind van een eveneens interessant, maar toch minder revolutionair waterzuiveringstraject. Antoon Wallays legt de werking van de reactor uit.

“Het effluent komt in de struvietreactor terecht, waar het allerlei fysische en chemische behandelingen ondergaat. De essentie is dat de pH van het water wordt verlaagd met natriumhydroxide. Vervolgens wordt de CO2 verwijderd, waarna magnesiumchloride wordt toegevoegd. Uit dit proces ontstaat magnesiumammoniumfosfaat, kortweg ‘MAP’, dat in de vorm van microscopische kristalletjes – struviet genaamd – uit de reactor komt.

Dit eindproduct heeft diverse nuttige toepassingsmogelijkheden, waaronder meststof. Aangezien algemeen wordt aangenomen dat de prijzen voor fosfaten in de loop van de volgende jaren zullen stijgen, zien we heel wat toekomst in struviet. Maar omdat het nog zo nieuw is in ons land, hadden we voor de commercialisering ervan wel bepaalde vergunningen nodig."

"Het liep niet van een leien dakje om ze te verkrijgen, maar onlangs kregen we van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedingsketen en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij dan toch groen licht. Begin september is de eerste vrachtwagen met dertig ton struviet vertrokken!”

Ook de CO2-uitstoot zou met dat systeem dalen. Volgens Akwadok, dat het systeem creëerde, gaat de productie van gangbare meststof met vijf à zes ton emissie gepaard.

De bouwer van het systeem, NuResys, onderdeel van de Akwadok groep heeft aan PotatoPro laten weten dat er momenteel nog twee vergelijkbare systemen in de aardappelverwerkende industrie in aanbouw zijn.

¿Te gustaría recibir noticias como esta por correo electrónico? ¡Únete y suscríbete!
Únete a nuestra Telegrama ¡Canal para actualizaciones periódicas!
Contenido Patrocinado

Empresa Destacada

Contenido Patrocinado

Contenido Patrocinado
Contenido Patrocinado
Contenido Patrocinado
Contenido Patrocinado

Localización

Contenido Patrocinado