Kartoffeltag Weuthen verwacht dure aardappel

Agosto 26, 2010
De kartoffeltag in Weuthen viert dit jaar zijn 125 jarig jubileum. Dit doen ze ondermeer met de voorspelling dat de prijzen dit seizoen heel goed gaan worden. Er zitten nog veel onzekerheden in de markt, maar ondanks dat verwacht Ferdi Buffen van Wilhelm Weuthen een meer dan goede prijs voor friet- en tafelaardappelen.

Voor frietaardappelen verwacht hij afhankelijk van de lengte en kwaliteit een prijs die ligt tussen de 16 tot 22 euro. Voor tafelaardappelen verwacht hij een prijs van 20 tot 30 euro per 100 kilo, dat is iets wat ze vier weken geleden niet verwacht hadden. De prijsstijging is vooral te danken aan de langdurige droogte die voor veel schade heeft gezorgd.

'Het areaal in Europa is kleiner, er is weinig voorraad en er begint vraag vanuit Afrika en Oost-Europa te komen', Buffen noemde in zijn toespraak de factoren die er volgens hem voor gaan zorgen dat de prijs goed blijft, 'Prijzen zoals in 2006 zijn goed mogelijk. Toen begon de handel met een prijs van12 euro voor september/oktober en liep daarna op naar 30 euro voor november/februari.'

De komende weken zijn verwerkers, volgens Buffen, druk bezig met het afsluiten van contracten, waardoor er weinig vraag zal zijn naar vrije producten. Daardoor gaat de prijs naar verwachting eerst dalen, maar dat zal is echter maar tot een bepaald niveau denkbaar. In de huidige situatie is geen akkerbouwer bereid zijn aardappelen tegen kostprijs te verkopen.

Als de slechte partijen eenmaal van de markt af zijn en de contracten zijn afgesloten verwacht Buffen dat er een vaste markt ontstaat. 'De vraag vanuit het buitenland is goed. Wanneer de kwaliteit ook goed is en de prijzen gemiddeld zijn, kan de verwerkende industrie gaan concurreren op de wereldmarkt. Echter bij de kwaliteit staat nog een groot vraagteken.'
¿Te gustaría recibir noticias como esta por correo electrónico? ¡Únete y suscríbete!
Únete a nuestra Telegrama ¡Canal para actualizaciones periódicas!
Contenido Patrocinado
PEI potato producer looks to Harvest Insights Tech for greater visibility of shrink
Julio 10, 2024

PEI potato producer looks to Harvest Insights Tech for greater visibility of shrink

Machine-Learning driven crop insights tool HarvestEye has partnered with one of Prince Edward Island’s (PEI) prominent potato growers, G Visser & Sons.
Eruopa: incertidumbre productiva y de mercado
Julio 09, 2024

Europa: incertidumbre productiva y de mercado

Los países productores del norte de Europa enfrenta a un tiempo dificultades climatológicas para producir, así como también incertidumbres de mercado por presiones de competidores a nivel global.
SV Agri teams up with Lightsmith Group backed by US State Department and Nordic Development Fund, to Foster Sustainable Potato Cultivation in Assam and Bihar
Julio 07, 2024

SV Agri teams up with Lightsmith Group and Nordic Development Fund to Foster Sustainable Potato Cultivation in Assam and Bihar

Siddhi Vinayak Agri Processing Pvt Ltd (SV Agri) recently spearheaded a pivotal stakeholder consultation workshop on May 15 and 16, 2024.
Contenido Patrocinado