De gemiddelde kostprijs van zetmeelaardappelen bedraagt voor oogst 2009 9,7 eurocent per kilo, excl. btw. Tellen we daar een ondernemersmarge van 10% bij op dan zouden telers 10,6 eurocent per kilo voor hun zetmeelaardappelen moeten ontvangen op basis van een onderwatergewicht van 470 gram. Dat blijkt uit kostprijsberekeningen van de NAV.
De kostprijs ligt veel hoger dan veel telers denken. Peilingen op enkele bijeenkomsten leveren inschattingen op van vier tot acht eurocent. Veel telers hebben geen enkel idee van hun kostprijs. Ook op de beurs in Hardenberg, waarbij in de NAV-wedstrijd gevraagd werd naar de kostprijs van zetmeelaardappelen, bleken de inschattingen ver onder de ‘maat’. De berekening van de kostprijs plus ondernemersmarge (voor onder meer oogstrisico’s) wordt belangrijker nu de teelt van zetmeelaardappelen de gevolgen zal ondervinden van Brussels beleid. De evenwichtspremie, de ontkoppeling van de toeslagen en de verhoging van de modulatie treffen de zetmeelsector hard. Daar komt bij dat de afbraak van de graanondersteuning grote gevolgen heeft voor zetmeelaardappelen. De prijs van aardappelzetmeel is min of meer gelieerd aan graanzetmeel. Ook het voortbestaan van de zetmeelquotering staat ter discussie.
Voor de zetmeelteler is het van groot belang dat hij zijn kostprijs plus marge kent, zodat hij weet hoeveel hij voor zijn aardappelen moet vragen aan Avebe of Emlichheim. Ook voor de twee fabrieken is dat van belang. Zij zullen eraan moeten werken dat zij in 2013 in staat zijn de hogere uitbetalingsprijs uit de markt te halen en aan telers uit te betalen. Grofweg moet de uitbetalingsprijs verdubbelen. Een uitdaging voor de zetmeelindustrie.
In de kostprijsberekening is uitgegaan van 40 ton uitbetalingsgewicht per hectare. De gemiddelde opbrengst van zetmeelaardappelen ligt de laatste vijf jaar onder deze opbrengst. Als onderzoek en telers er in slagen de opbrengst per ha aanzienlijk te verhogen, kan de kostprijs dalen.
Het onheil uit Brussel hoeven we niet voor zoete koek te slikken. Met anderen strijdt de NAV voor een beter graanbeleid, het handhaven van de zetmeelquotering, het zo lang mogelijk in stand houden van de evenwichtspremie, de koppeling van toeslagen en het beperken van de modulatie. Hier ligt een uitdaging voor belangenorganisaties en politiek.
NAV schat kostprijs plus marge bij zetmeelaardappelen op 10,6 eurocent
¿Te gustaría recibir noticias como esta por correo electrónico? ¡Únete y suscríbete!
Únete a nuestra Telegrama ¡Canal para actualizaciones periódicas!
Empresa Destacada
Contenido Patrocinado
Contenido Patrocinado
Contenido Patrocinado
Contenido Patrocinado
Contenido Patrocinado