Beldienst Masterplan Phytophthora is gestopt per 9 september 2011

Beldienst Masterplan Phytophthora is gestopt per 9 september 2011
Septiembre 16, 2011
De waarschuwingsdienst van het Masterplan Phytophthora waarbij aardappeltelers automatisch via telefoon, sms of fax gewaarschuwd worden voor een phytophthora-kansrijke periode in hun regio stopt per 9 september in verband met het einde van het groeiseizoen. Doel van het Masterplanproject (geïnitieerd door de telers zelf) is om aardappeltelers voor een komende (binnen 24 uur) phytophthora-kansrijke periode te waarschuwen, zodat ze daarmee rekening kunnen houden bij de bestrijding van de aardappelziekte.

  Er zijn dit seizoen via de waarschuwingsdienst in totaal ongeveer 90.000 berichten verstuurd naar de aardappeltelers, wat neerkomt op gemiddeld 13 berichten per teler. De eerste waarschuwing werd op 18 mei verstuurd (noordelijke helft van het land), de laatste op 9  september. Op 6 juni was de eerste landelijke waarschuwing.

Door het vroege voorjaar was de eerste waarschuwing ook relatief vroeg, maar het mooie en droge voorjaar beperkte het aantal waarschuwingen in de eerste helft van het seizoen. Het slechte weer in juli en augustus leidde uiteraard tot korte waarschuwingsintervallen.

Naast de meldingen die betrekking hadden op het Phytophthora infectiegevaar is er ook een waarschuwing verstuurd over de aanpak van afvalhopen.

Dat de beldienst stopt betekent niet dat er zich geen kritieke perioden meer voordoen. Zolang er sporen aanwezig zijn kunnen (voor zover nog van toepassing) groene delen van de plant maar ook knollen (via inregenen van de sporen) geïnfecteerd worden. Het blijft dus oppassen.

Via internet kunnen telers nog steeds de actuele phytophthora situatie voor hun regio bekijken via www.kennisakker.nl (klik op het Masterplanlogo) 
¿Te gustaría recibir noticias como esta por correo electrónico? ¡Únete y suscríbete!
Únete a nuestra Telegrama ¡Canal para actualizaciones periódicas!
Contenido Patrocinado
Técnicas. El MAG brindó una charla sobre mandioca.
Julio 18, 2024

Paraguay: se intensifican controles para la importación de frutas y hortalizas

Tras una larga tradición de contrabando, el gobierno paraguayo ha decidido intensificar los controles de ingreso en frontera.
En Riobamba se anunció el Congreso Latinoamericano de la Papa 2025
Julio 18, 2024

América Latina: congreso ALAP para el 2025 en Ecuador

Se celebrará en Riobamba, en el corazón del país donde se concentra más del 60% de la producción nacional.
Las bajas temperaturas en Tarija afectan la producción de tomate
Julio 18, 2024

Bolivia: cultivos comprometidos por nieve y heladas

En las regiones de Santa Cruz y Tarija los cultivos se vieron comprometidos. Agricultores se lamentan.
Contenido Patrocinado