De UGent heeft namens een consortium met ILVO, VIB en HoGent bij de federale overheid de vergunningaanvraag ingediend voor een tweejarige veldproef met duurzame, genetisch gewijzigde Phytophthora-resistente aardappelen. De veldproef moet in het voorjaar van 2011 van start gaan. Bij de veldproef wordt een programma opgezet waarbij belangstellenden de aardappelen zelf kunnen zien en meer kunnen leren over duurzame Phytophthora-resistentie.
Aardappelziekte: een groot probleem dat vraagt om nieuwe oplossingen
Phytophthora infestans, beter bekend als ‘de aardappelziekte’, vormt in onze streken al jarenlang de grootste bedreiging voor de aardappelteelt. Belgische landbouwers moeten steeds grotere inspanningen leveren om Phytophthora onder de knie te houden en dat kost hen jaarlijks ongeveer 55 miljoen euro. Conventionele veredeling heeft ondanks decennialange inspanningen tot op heden slechts een paar resistente rassen opgeleverd. In de meeste gevallen bevatten die rassen slechts één resistentiegen. Phytophthora breekt echter gemakkelijk door enkelvoudige resistenties heen.
Zicht op een duurzame oplossing
Sinds een aantal jaren is er echter ook zicht op de ontwikkeling van duurzaam Phytophthora-resistente aardappelen. In plaats van conventionele veredeling past men hier genetische modificatie toe voor het binnenbrengen van meerdere resistentiegenen tegelijkertijd. Een meervoudige resistentie is voor Phytophthora veel moeilijker te doorbreken. Het binnenbrengen van een meervoudige resistentie kan met genetische modificatie in één stap en zonder verlies van raseigenschappen worden gerealiseerd.
Nauwelijks verschil met traditioneel veredelde aardappelen
De genetisch gewijzigde, Phytophthora-resistente aardappelen zijn sterk vergelijkbaar met aardappelen die op conventionele manier verkregen kunnen worden. De resistentiegenen zijn in beide gevallen afkomstig uit familieleden van de aardappel uit de Andes. Aan de resistentiegenen zelf wordt niet gesleuteld. Alleen de manier waarop de genen zijn binnengebracht, verschilt.
Veldproef is nuttig en noodzakelijk
De veldproef heeft tot doel de resistentie van een aantal genetisch gewijzigde lijnen onder reële Vlaamse condities uit te testen. Met de veldproef willen de vier partners bijdragen tot de ontwikkeling van duurzame, Phytophthora-resistente aardappelen voor de Belgische landbouw.
Universiteit Gent vraag vergunning aan voor veldproef met aardappelen resistent tegen Phytophthora (ggo)
¿Te gustaría recibir noticias como esta por correo electrónico? ¡Únete y suscríbete!
Únete a nuestra Telegrama ¡Canal para actualizaciones periódicas!
Contenido Patrocinado
Contenido Patrocinado
Contenido Patrocinado
Contenido Patrocinado
Contenido Patrocinado