Pootaardappelen Oogst 2008 brengen minder op

Pootaardappelen Oogst 2008 brengen minder op

Pootaardappelen Oogst 2008 brengen minder op

Abril 16, 2009

De pootaardappelen van de oogst 2008 hebben over het algemeen minder geld opgebracht dan de twee jaar daarvoor.

Toch zijn de prognoseprijzen op een behoorlijk niveau, vindt Peter Oldenkamp, manager kweekwerk en productie bij Van Rijn-KWS. Het bedrijf heeft de prognoseprijzen bekend gemaakt van de pootaardappelen van oogst 2008 op basis van klasse E/A maat 28-55 millimeter.

De prognoseprijs voor Desirée ligt op 16 tot 18 euro per 100 kilo. Dit niveau was al vanaf aanvang seizoen bekend, zegt Oldenkamp. “In steeds meer landen, bijvoorbeeld Cuba, Algerije en Hongarije, is een verschuiving te zien van roodschillige naar geelschillige aardappelen. Ook de financiële malaise in Oost Europa heeft hieraan bijgedragen. Daar heeft Desirée last van gehad.”

Het pootgoed van Spunta bracht tussen de 32 en 34 euro op. Oldenkamp: “Spunta blijft veel gevraagd. En dit ras heeft ook geprofiteerd van de verschuiving naar geelschillige aardappelen.”

De fritesrassen hebben een veer moeten laten, constateert Oldenkamp. “De prognoseprijs voor de meeste fritesrassen ligt rond de 25 euro. De afzet voor de verwerkende industrie staat onder druk door de economische recessie. Contractprijzen van de fritesindustrie zijn dit jaar niet hoger dan het jaar daarvoor. Consumptietelers verwachten dan een aangepaste pootgoedprijs om de kostprijs in de hand te houden. Dat samen drukt de vraag naar en de prijs van pootgoed. Dit leidt mogelijk zelfs tot een kleine krimp van het areaal fritesaardappelen in Nederland.”

¿Te gustaría recibir noticias como esta por correo electrónico? ¡Únete y suscríbete!
Únete a nuestra Telegrama ¡Canal para actualizaciones periódicas!
Contenido Patrocinado
The 4 TPS varieties registered from left to right: TT-11-088, TT-11-017, TT-10-024 and TT-11-018 (Courtesy: Tuberosum Technologies & Chloe Tews)
Junio 30, 2024

Tuberosum Technologies registers first ever True Potato Seed (TPS) varieties in Canada

Tuberosum Technologies is thrilled to announce a groundbreaking achievement in Canadian agriculture: the successful registration of four new True Potato Seed (TPS) varieties.
Driving Change: Regenagri supports over 230,000 farms and 855 supply chain operators
Junio 27, 2024

Regenagri's Impact Report 2023: Exceptional Growth in Regenerative Agriculture

In a year marked by escalating climate emergencies and global calls for sustainable solutions, Regenagri, a global leader in regenerative agriculture, has announced impressive performance in its Impact Report has been launched.
Global Potato Industry Award winners announced at the 12th World Potato Congress in Adelaide, Australia
Junio 27, 2024

Nine Potato Industry Award Winners honoured at World Potato Congress in Adelaide, Australia

Nine Global Potato Industry Award Winners were honoured at the 12th World Potato Congress in Adelaide, Australia.
Contenido Patrocinado