Een echte iPhone zit verpakt in aardappelzetmeel

 Paperfoam
July 07, 2009
In Barneveld staat het enige bedrijf ter wereld dat uit aardappelzetmeel verpakkingen maakt. 100 procent biologisch afbreekbaar en niet na te maken.

‘Kijk, dit is onze nieuwste innovatie.’ Trots toont Mark Geerts (53) een dichtklapbare verpakking voor reageerbuisjes. ‘Zo’n scharnier konden we een jaar geleden nog niet maken. Toen zou het bakje in tweeën zijn gebroken.’

De directeur wil ermee aangeven hoe snel de ontwikkelingen gaan bij Paperfoam in Barneveld, fabrikant van 100 procent biologisch afbreekbare verpakkingsmaterialen van aardappelzetmeel.

Afnemers zijn onder meer Motorola, processorfabrikant AMD en Apple, dat het materiaal van Paperfoam gebruikt voor het verpakken van zijn iPhone.

Het bedrijf uit Barneveld heeft er patent op, dus is er in de hele wereld geen ander bedrijf dat het doet: het fabriceren van verpakkingen uit aardappelzetmeel voor cd’s, dvd’s, elektronica en, sinds kort, medische apparatuur, als alternatief voor milieuvervuilende materialen.

Geerts: ‘Wij zijn het enige bedrijf ter wereld dat deze verpakkingen kan maken. Ze zijn dus niet te kopiëren, wat bij plastic verpakkingen wel makkelijk kan.’ Ofwel: is de verpakking van je iPhone van plastic, dan weet je dat je met Chinese namaak van doen hebt.

‘Onze verpakkingen kunnen zo bij het oud papier’, zegt Geerts. ‘Of op de composthoop. Dan gaan de bacteriën hun werk doen en zijn ze binnen een paar weken weg.’

De CO2-emissie bij de fabricage van een aardappelzetmeelproduct ligt stukken lager dan die van plastic, zegt Geerts. ‘De CO2-voetafdruk van één Paperfoam-cd-verpakking is eentiende van die van een traditionele zogeheten jewel case. De universiteit Utrecht heeft dat voor ons onderzocht.’

Per jaar rollen wereldwijd tussen de 20 en 50 miljoen aardappelzetmeelverpakkingen van de band, in allerlei vormen en maten. Behalve de fabriek in Nederland zijn er licentiehouders in Maleisië, Denemarken en de VS.

En de prijs? ‘Ons productieproces is goedkoper dan dat van plastic, terwijl de grondstoffen iets duurder zijn’, zegt Geerts. ‘Tenzij de prijs van een vat olie structureel boven de 75 dollar komt te liggen, dan zijn ook de grondstoffen goedkoper.’

Geerts voorziet voor de komende jaren een omzetgroei van 20 tot 30 procent. Want de belangstelling voor duurzaamheid zal blijvend zijn, denkt hij.
Like to receive news like this by email? Join and Subscribe!
Join Our Telegram Channel for regular updates!
Sponsored Content
Heat and Control - Leaderboard - 20220920
Sponsored Content
Heat and Control - Leaderboard - 20220920
Sponsored Content
Sponsored Content
Sponsored Content
Sponsored Content

Where

Sponsored Content