Nu doorpakken met krachtenbundeling aardappeltelers

September 11, 2008
Nu doorpakken in Nederland en aandacht blijven genereren in andere landen’, is een van de conclusies in het Ecorys-rapport ‘Potato Supply Management’. De akkerbouwvakbond NAV heeft de ambitie om nu door te pakken met de krachtenbundeling van aardappeltelers in Nederland en Noordwest Europa.

In het rapport dat in opdracht van de NAV is opgesteld wordt vastgesteld is dat de NAV-voorstellen met veel sympathie in andere landen in Noordwest Europa zijn ontvangen, de interesse bij buitenlandse telers en organisaties groot is en men duidelijk blij is met het Nederlandse initiatief. Uiteraard ziet men ook diverse ‘beren op de weg’.

In het rapport de NAV aangemoedigd voortvarend voort te gaan. ‘Nederland loopt duidelijk voor in het proces aangezien de NAV hier de discussie is opgestart. De NAV dient er voor te zorgen dat deze voorsprong behouden blijft. Stakeholders in de andere landen verwachten namelijk dat Nederland niet alleen het initiatief trekt, maar ook verder uitwerkt. Dit betreft zowel het inhoudelijk verder ontwikkelen van het idee voor krachtenbundeling in Noordwest Europa als het voorbereiden van het informatiemanagementsysteem (‘demand’ en ‘supply’) en de Europese invulling van supply management binnen de mededingingskaders.’

De onderzoekers menen dat het zeer stimulerend zou werken als Nederland rond de jaarwisseling 2008/09 cruciale informatie over de prijsvorming, over ‘vraag en aanbod zou presenteren’. De rapporteurs schatten in dat het NAV-voorstel, al dan niet in aangepaste vorm, zeer goed haalbaar is en ook draagvlak vindt in de omringende landen.
Like to receive news like this by email? Join and Subscribe!
Join Our Telegram Channel for regular updates!
Sponsored Content
Técnicas. El MAG brindó una charla sobre mandioca.
July 18, 2024

Paraguay: se intensifican controles para la importación de frutas y hortalizas

Tras una larga tradición de contrabando, el gobierno paraguayo ha decidido intensificar los controles de ingreso en frontera.
En Riobamba se anunció el Congreso Latinoamericano de la Papa 2025
July 18, 2024

América Latina: congreso ALAP para el 2025 en Ecuador

Se celebrará en Riobamba, en el corazón del país donde se concentra más del 60% de la producción nacional.
German Palacio Vélez, gerente general de Fedepapa, indicó que el consumo de papa en el país está en 36 kilos por persona.
July 18, 2024

Colombia: malestar popular por los precios de la papa

La federación de productores de papa estuvo en contacto con el gobierno nacional para aliviar la cuestión de cara a los próximos meses.
Sponsored Content