In het midden van die Hoeksche aardappelakkers ligt boerderij Doelwyck. Uit 1627 stamt het gebouw. Shaula Tak en haar man Matthijs werken er nu elf jaar, waarvan acht biologisch. De twee hebben, na een carrière in de financiële dienstverlening, het bedrijf van Matthijs' ouders overgenomen. De boerderij is al ruim honderd jaar in de familie.
De Hoeksche Waard is van oudsher een typisch akkerbouwgebied, vertelt Tak, met aardappelen, suikerbieten en tarwe als voornaamste producten. "De grond bestaat uit lichte rivierklei, dat is zeer geschikt voor aardappelen. Hier telen we de Agria, Nicola en Triplo. Waarom juist deze? Enerzijds om de ervaring. Voor boeren zijn dit gemakkelijke aardappelen. Maar anderzijds is er ook vraag bij de consument naar deze soorten. De Agria wordt tot friet verwerkt, de andere twee zijn consumptieaardappels. Ze zijn alledrie ook zeer verschillend van smaak."
Tak kan niet zo maar haar ideale aardappel benoemen. "Ik hou van veel variatie. Een Agria is bijvoorbeeld heerlijk om te poffen. Een soort als de Agila vind ik weer niet lekker. Waar ik gewoon niet van hou is een lijmige aardappel, eentje met veel zetmeel."Klopt het dat Nederlanders vooral kruimige aardappels lusten? "Nee, dat is niet onze ervaring. Het merendeel van onze klanten neemt toch vooral vastkokers af."
Sinds vier jaar runt Shaula Tak een eigen bezorgdienst annex webwinkel: Bio aan Huis. "Voor Matthijs en mij is het een ideale manier om erachter te komen wat de consument wil. Ik vind daarnaast het directe contact met de klant erg leuk. We exporteren onze producten naar zeven landen, dan weet je nooit bij wie ze terechtkomen. Hier weet ik wie mijn klanten zijn. Bovendien is het fantastisch dat je de oogst uit de Hoeksche Waard in de buurt kunt afzetten. Dan geef je als biologische boer de duurzaamheid een extra dimensie."
Bio aan Huis begon met tien klanten die met een oude Landrover hun keuze thuisbezorgd kregen. Inmiddels is het klantenbestand opgelopen tot vijfhonderd en is er een bus met chauffeur dagelijks in touw om bestellingen te bezorgen. "We bedienen Groot-Rijnmond tot in het Westland aan toe. Ik ga me nu richten op de regio Den Haag/Leiden/Zoetermeer. Hoe groter, hoe meer plezier ik erin krijg. Ik ben al bezig met het ontwikkelen van recepten bij het aanbod. Af en toe geef ik een kookworkshop."
Piepers met smaak
¿Te gustaría recibir noticias como esta por correo electrónico? ¡Únete y suscríbete!
NEW! Join Our BlueSky ¡Canal para actualizaciones periódicas!
Contenido Patrocinado
Contenido Patrocinado
Contenido Patrocinado
Contenido Patrocinado
Contenido Patrocinado