Eén dag na de vernieling van het proefveld namen de onderzoekers van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) de tijd om de schade op te meten.
"Ongeveer 20 procent van de aardappelplanten is uit de grond gehaald, maar slechts een deel daarvan zijn de resistente exemplaren. De genetisch gemodificeerde lijnen werden afgewisseld met gewone lijnen, waardoor de actievoerders niet konden weten wat ze juist vernietigden", zegt Bart Van Droogenbroeck van ILVO.
Bovendien werd van sommige planten enkel de stengel afgerukt en bleven de knollen in de grond zitten. "Wij gaan die nu volop water geven en nadien is het afwachten of sommige beschadigde planten zich nog kunnen herstellen", aldus Van Droogenbroeck. Volgens het onderzoeksconsortium is de proef in elk geval gecompromitteerd. "Hopelijk kunnen we toch wetenschappelijke resultaten krijgen en er op een aanvaardbare manier over discussiëren", klinkt het.
De onderzoeksinstellingen die bij de ggo-proef zijn betrokken – ILVO, VIB, UGent en Hogeschool Gent – gaan gerechtelijke stappen ondernemen tegen de actievoerders. Zij zullen vervolgd worden voor bendevorming en diefstal en riskeren daardoor celstraffen die kunnen oplopen tot vijf jaar.
"Jarenlang wetenschappelijk werk is vernietigd en het onderzoek van doctoraatsstudenten wordt ernstig verstoord", zegt de UGent. Ook ILVO wil met deze gerechtelijke stappen een "sterk juridisch signaal"geven en "de mensen die de vernielingen aanbrachten voor hun verantwoordelijkheid plaatsen".
Meer publicaties over dit onderwerp:
Onderzoekers gaan verder met ggo-aardappelproef
¿Te gustaría recibir noticias como esta por correo electrónico? ¡Únete y suscríbete!
NEW! Join Our BlueSky ¡Canal para actualizaciones periódicas!
Contenido Patrocinado
Contenido Patrocinado
Contenido Patrocinado
Contenido Patrocinado
Contenido Patrocinado