"De aardappelvraag is groot voor deze periode van het jaar" aldus Jurgen Duthoo, Bart's Potato Company

Mayo 18, 2011
Het is druk op de aardappelmarkt, zegt Jurgen Duthoo van Bart's Potato Company. "De laatste weken is het in de export erg afwisselend geweest. We gingen van pieken naar dalen. Dit komt doordat nieuwe aardappelen nu minder beschikbaar zijn en de vraag naar oude stijgt.

Ook in de prijs zijn sterke schommelingen te zien, en deze trekt nu aan."Bart's Potato Company is tevreden. "De afname in deze periode is normaal lager in vergelijking met maart en april en nu blijft deze maar stijgen. De vraag gaat langer mee met grotere hoeveelheden."

Door de droogte is er een vertraging in de oogst. De eventuele schade en invloed van de warmte en de vorst begin mei is nog niet duidelijk. "Maar over één ding hebben we duidelijkheid: De aardappelen hebben water nodig."Omdat het nog niet helder is wat de invloed is van de weersomstandigheden, is het voor ons ook moeilijk om in de toekomst te kijken en voorspellingen te doen."

De sterke vraag is ook zichtbaar in de verkoop van fritesaardappelen. "Hier is veel vraag naar,"geeft Jurgen aan. "Ook vanuit Zuid-Europa neemt dit toe. De nieuwe worden al geconsumeerd door de consument, maar de oude worden door de horeca gebruikt voor de frites."

Exportlanden hebben de vertraging van de nieuwe oogst al 'ingepland'. "Doordat ze verwachten dat de nieuwe oogst nog wel even kan duren, nemen ze meer van de huidige 'oude' oogst af. Momenteel levert Bart's Potato Company vooral aan Oost-Europa.

Vanuit Rusland neemt de vraag sinds week 18 weer toe. "Dit is hiervoor ook anders geweest. Tot 1 maart was het druk met export naar Rusland, maar in april viel het bijna helemaal stil. Verrassend, vindt Jurgen. Hij weet niet de precieze reden waarom Rusland toen niet importeerde. "Rusland nam toen meer af van bijvoorbeeld India en Pakistan maar de tonnages vanuit deze landen nemen nu weer af."

De aanhoudende droogte is een situatie die niet heel vaak voorkomt. "Volgens de oudere experts onder ons is dit seizoen te vergelijken met het scenario uit '76, legt Jurgen uit. "Toen was er ook een tekort aan water."
¿Te gustaría recibir noticias como esta por correo electrónico? ¡Únete y suscríbete!
Únete a nuestra Telegrama ¡Canal para actualizaciones periódicas!
Contenido Patrocinado
PEI potato producer looks to Harvest Insights Tech for greater visibility of shrink
Julio 10, 2024

PEI potato producer looks to Harvest Insights Tech for greater visibility of shrink

Machine-Learning driven crop insights tool HarvestEye has partnered with one of Prince Edward Island’s (PEI) prominent potato growers, G Visser & Sons.
Eruopa: incertidumbre productiva y de mercado
Julio 09, 2024

Europa: incertidumbre productiva y de mercado

Los países productores del norte de Europa enfrenta a un tiempo dificultades climatológicas para producir, así como también incertidumbres de mercado por presiones de competidores a nivel global.
SV Agri teams up with Lightsmith Group backed by US State Department and Nordic Development Fund, to Foster Sustainable Potato Cultivation in Assam and Bihar
Julio 07, 2024

SV Agri teams up with Lightsmith Group and Nordic Development Fund to Foster Sustainable Potato Cultivation in Assam and Bihar

Siddhi Vinayak Agri Processing Pvt Ltd (SV Agri) recently spearheaded a pivotal stakeholder consultation workshop on May 15 and 16, 2024.
Contenido Patrocinado