Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling haalt doelstelling

Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling haalt doelstelling
Noviembre 16, 2010
Tijdens het jubileumcongres van het Voedingscentrum is de eindrapportage gepresenteerd van de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling. Uit de rapportage blijkt dat de Task Force de gestelde doelen heeft behaald. Hiermee laat zij zien dat door zelfregulering belangrijke verbeteringen in productsamenstelling te behalen zijn.

Aanbieders en afnemers van plantaardige oliën en vetten hebben zich de afgelopen zeven jaar actief ingezet voor een betere vetzuursamenstelling van de voeding en hebben daarmee hun verantwoordelijkheid genomen.

De Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling is een samenwerkingsverband van het Productschap Margarine, Vetten en Oliën, de Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie, de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij, de Nederlandse Vereniging van Fabrikanten van Bakkerijgrondstoffen, de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging, de Algemene Kokswaren en Snackproducenten Vereniging, Koninklijk Horeca Nederland, de Vereniging voor de Aardappelverwerkende industrie en de Bond van Nederlandse Margarinefabrikanten. Het Ministerie van VWS en het Voedingscentrum zijn als waarnemer vertegenwoordigd in de Task Force.

Claudia Oomen, Voorzitter van de Task Force: “Wat je ziet is dat de bijdrage van Task Force leden aan de totale inname van transvetten fors is gedaald. Hiermee zijn de aangesloten branches – aan¬bieders en afnemers van plantaardige oliën en vetten - anno 2010 niet meer de grootste leveranciers van trans- en verzadigd vet. Voor een verdere verbetering van de vetzuursamenstelling van de voeding is dan ook een verbreding van het draagvlak naar andere branches nodig die vervolgens nieuwe stappen kunnen gaan zetten.“

De Task Force levert met haar inspanningen op basis van zelfregulering een belangrijke bijdrage aan het bereiken van de doelen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De eindrapportage is daarom vandaag aangeboden aan dhr. P. Huijts, Directeur Generaal van het Ministerie van VWS. Hij zegt daarop in reactie: “De Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling is een pionier geweest in samenwerking voor gezonde productaanpassing op basis van zelfregulering. Dit is een (inter)nationaal voorbeeld van maatschappelijk relevante innovatiekracht van het Nederlandse bedrijfsleven.”

De vetzuursamenstelling van producten is een terugkerend aandachtspunt in de media, de wetenschap en het beleid over voeding en gezondheid van de overheid. Voor de volksgezondheid is het wenselijk verzadigde vetzuren en transvetzuren in de voeding te vervangen door (cis) onverzadigde vetzuren.

De Task Force is in 2003 gestart als Task Force Transvetzuren op initiatief van Productschap Margarine, Vetten en Oliën, toen bleek dat de inname van transvetzuren via de voeding boven de aanbevelingen van de Gezondheidsraad lag. De betrokken branches hebben zich aanvankelijk ingezet om de hoeveelheid transvetzuren in levensmiddelen terug te brengen.

Om ook in te spelen op de noodzaak om verzadigde vetzuren in de voeding te verlagen is de Task Force Transvetzuren in 2005 omgevormd tot de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling. Alle betrokken sectoren hebben zich destijds gecommitteerd aan concrete doelstellingen weergegeven in een Manifest met een looptijd tot 2010. Dhr. H. Hoogervorst, toenmalig Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft het Manifest uit 2005 in ontvangst genomen.

Einrapportage Taskforce verantwoorde vetzuursamenstelling (pdf)

De rapportage beschrijft in detail de initiatieven en de behaalde resultaten van de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling. Het gehalte aan transvetzuren is in alle producten van de aangesloten branches van de Task Force gedaald tot zeer lage niveaus, wat heeft geleid tot een gemiddelde inname van transvetzuren die lager is dan de maximale aanbeveling. De trend is daarnaast ingezet om het gehalte verzadigde vetzuren te verlagen.
¿Te gustaría recibir noticias como esta por correo electrónico? ¡Únete y suscríbete!
Únete a nuestra Telegrama ¡Canal para actualizaciones periódicas!
Contenido Patrocinado
El índice de precios de los alimentos de la FAO se mantiene firme en junio: el alza de los precios de los aceites vegetales, el azúcar y los productos lácteos compensa la bajada de las cotizaciones de los cereales
Julio 07, 2024

El índice de precios de los alimentos de la FAO se mantiene firme en junio: el alza de los precios de los aceites vegetales, el azúcar y los productos lácteos compensa la bajada de las cotizaciones de los cereales

El índice de precios de los alimentos de la FAO* se situó en junio de 2024 en 120,6 puntos, es decir, invariado respecto de su cifra revisada de mayo, ya que los aumentos en los índices de precios de los aceites vegetales
El índice de precios de los alimentos de la FAO sube ligeramente en mayo: el alza de los precios de los cereales y los productos lácteos compensa la bajada de las cotizaciones del azúcar y los aceites vegetales
Junio 07, 2024

El índice de precios de los alimentos de la FAO sube ligeramente en mayo: el alza de los precios de los cereales y los productos lácteos compensa la bajada de las cotizaciones del azúcar y los aceites vegetales

El índice de precios de los alimentos de la FAO* se situó en mayo de 2024 en 120,4 puntos, es decir, 1,1 puntos (un 0,9 %) por encima de su nivel revisado de abril, ya que los aumentos en los índices de precios de los cereales y los productos lácteos prácticamente compensaron con creces los descensos de los precios del azúcar y los aceites vegetales, mientras que el índice de precios de la carne se mantuvo prácticamente sin variación.
Mayo 08, 2024

El índice de precios de los alimentos de la FAO sube ligeramente en abril, debido principalmente al aumento de los precios mundiales de la carne

El índice de precios de los alimentos de la FAO* se situó en abril de 2024 en 119,1 puntos, es decir, 0,3 puntos (un 0,3 %) por encima de su nivel revisado de marzo, ya que el aumento del índice de precios de la carne y los incrementos más modestos de los índices de precios de los aceites vegetales y los cereales compensaron con cierta holgura los descensos de los índices del azúcar y los productos lácteos.
Contenido Patrocinado