Ad Loogman: "Goede vraag naar aardappelen"

Ad Loogman: "Goede vraag naar aardappelen"
Noviembre 12, 2010
De aardappelmarkt heeft te kampen met de naweeën van extreme weersomstandigheden. "De grote hoeveelheid regen die er vanaf augustus gevallen is, heeft het rooien bemoeilijkt. Veel aardappelen zijn beschadigd en sommige percelen blijven te lang in de grond, wat de kwaliteit niet ten goede komt", zegt Ad Loogman van de gelijknamige Amsterdamse aardappelgroothandel.

"Men schat dat 8 tot 10% van het areaal nog in de grond zit. Als het zo blijft regenen, kun je dit percentage ook afschrijven", vervolgt Ad. Op de vraag hoe de situatie is in de aardappelproducerende landen om ons heen, antwoordt de aardappelhandelaar: "Er is een tekort aan aardappelen in Oost-Europa vanwege misoogsten door de extreme droogte in de zomer maanden. Frankrijk heeft iets minder, België minder en Duitsland fors minder aardappelen."

"De extreem wisselende groeiomstandigheden in 2010 - met een koud voorjaar, droog en warm weer in mei en juni en de regenval in juli en augustus - hebben dit oogstseizoen gezorgd voor vrij lage opbrengsten per hectare, een laag drogestofgehalte (20%) en veel kleine knollen per plant. Daardoor zijn er weinig grote aardappelen beschikbaar voor de frietindustrie", somt de aardappelhandelaar op.

"De vraag naar aardappelen is goed. Momenteel zijn Afrika, Rusland, Roemenië, Hongarije en Polen de belangrijkste markten. De prijzen zijn en vast en de verwachting is dat dit zo blijft, dan wel dat de prijzen zullen stijgen", zegt Ad. De handelaar signaleert weinig opvallende trends. "Je ziet wel een verschuiving naar kleinere verpakkingen (kilo's). De biologische markt is nog altijd stabiel tot licht groeiend."
¿Te gustaría recibir noticias como esta por correo electrónico? ¡Únete y suscríbete!
Únete a nuestra Telegrama ¡Canal para actualizaciones periódicas!
Contenido Patrocinado
Las bajas temperaturas en Tarija afectan la producción de tomate
Julio 18, 2024

Bolivia: cultivos comprometidos por nieve y heladas

En las regiones de Santa Cruz y Tarija los cultivos se vieron comprometidos. Agricultores se lamentan.
German Palacio Vélez, gerente general de Fedepapa, indicó que el consumo de papa en el país está en 36 kilos por persona.
Julio 18, 2024

Colombia: malestar popular por los precios de la papa

La federación de productores de papa estuvo en contacto con el gobierno nacional para aliviar la cuestión de cara a los próximos meses.
Técnicas. El MAG brindó una charla sobre mandioca.
Julio 18, 2024

Paraguay: se intensifican controles para la importación de frutas y hortalizas

Tras una larga tradición de contrabando, el gobierno paraguayo ha decidido intensificar los controles de ingreso en frontera.
Contenido Patrocinado