Koers HZPC-certificaat stijgt met maximale 10 procent

Koers HZPC-certificaat stijgt met maximale 10 procent
五月 14, 2015
De certificaatkoers van HZPC Holland bv, wereldleider in aardappelveredeling en pootgoedexport, is na Beursdag Mei 2015 vastgesteld op €113,15 (gedaan, bieden). De koers is hiermee voor de elfde keer op rij duidelijk gestegen, en het HZPC Certificaat van Aandeel steeg hiermee voor de dertiende keer in zijn geschiedenis met de maximale 10 procent (per half jaar) in waarde.

Van de 783.725 uitstaande certificaten werden er tijdens deze laatste beursdag 8.202 verhandeld.

HZPC-directeur Gerard Backx becommentarieert het koersverloop:

"Uit de voortdurende, duidelijke koersstijging van het HZPC-certificaat en het sterk overvragen van het certificaat, blijkt een voortdurend vertrouwen in de wijze waarop de HZPC-organisatie met onze kwekers en telers opereert in de wereldwijde pootgoedmarkt".
Vijftien jaar geleden introduceerde HZPC het Certificaat van Aandeel voor aangesloten kwekers, telers en medewerkers, tegen een openingskoers van €24. De huidige koers van €113,15 betekent een koersrendement van 471 procent over die vijftien jaar. HZPC organiseert tweemaal per boekjaar, in mei en november, een certificaathandelsdag voor aangesloten kwekers en pootgoedtelers en HZPC-medewerkers in alle landen waar HZPC actief is. De beursdag wordt door een bank begeleid. Vraag en aanbod bepalen de waarde van het Certificaat van Aandeel HZPC. De prijs kan per beursdag maximaal 10 procent stijgen of dalen. De eerste certificaten verhandelde HZPC in het boekjaar 1999/2000 tegen een prijs van €24. Ieder jaar is er dividend uitgekeerd. Het dividend wordt in oktober vastgesteld.

Rendement

HZPC streeft ernaar om certificaathouders op zowel korte als lange termijn een goed rendement te bieden.

HZPC-directeur Gerard Backx:

"De HZPC-certificaatkoers is wederom gestegen, ondanks het moeilijke handelsseizoen en het daardoor te verwachten lagere rendement van de HZPC-onderneming over het jaar 2014/15.

Natuurlijk is de rentestand momenteel erg laag, maar de stijging laat een sterk vertrouwen zien van de certificaathouders in de onderneming op de langere termijn.

Onze certificaathouders zijn zelf werkzaam in de cyclische landbouwsector en zijn zelf ook ondernemers. Zij weten daarom dat we vlot moeten inspelen op de ontwikkelingen, maar dat de langere termijn altijd in onze beslissingen moet doorklinken."
HZPC combineert zijn streven naar rendement voor de certificaathouders met het streven naar het uitbetalen van een goede, concurrerende prijs aan de HZPC-pootgoedtelers, in alle landen waar HZPC actief is.

Over Oogst 2014 wordt in juni hoogstwaarschijnlijk een lagere pootaardappelprijs vastgesteld dan voorgaande jaren, als gevolg van een moeizame pootgoedmarkt in Europa. Teeltopbrengsten per hectare voor Oogst 2014 zijn over het algemeen genomen hoger dan voorgaande jaren. Dat compenseert de financiële opbrengst voor telers, die het product van de prijs en de teeltopbrengst is, enigszins.

De eerstvolgende beursdag organiseert HZPC op 13 november 2015.
Like to receive news like this by email? Join and Subscribe!
Join Our Telegram Channel for regular updates!
Sponsored Content
PEI potato producer looks to Harvest Insights Tech for greater visibility of shrink
七月 10, 2024

PEI potato producer looks to Harvest Insights Tech for greater visibility of shrink

Machine-Learning driven crop insights tool HarvestEye has partnered with one of Prince Edward Island’s (PEI) prominent potato growers, G Visser & Sons.
Eruopa: incertidumbre productiva y de mercado
七月 09, 2024

Europa: incertidumbre productiva y de mercado

Los países productores del norte de Europa enfrenta a un tiempo dificultades climatológicas para producir, así como también incertidumbres de mercado por presiones de competidores a nivel global.
SV Agri teams up with Lightsmith Group backed by US State Department and Nordic Development Fund, to Foster Sustainable Potato Cultivation in Assam and Bihar
七月 07, 2024

SV Agri teams up with Lightsmith Group and Nordic Development Fund to Foster Sustainable Potato Cultivation in Assam and Bihar

Siddhi Vinayak Agri Processing Pvt Ltd (SV Agri) recently spearheaded a pivotal stakeholder consultation workshop on May 15 and 16, 2024.
Sponsored Content