Eerste Phytophthora-waarschuwing van dit seizoen

Eerste Phytophthora-waarschuwing van dit seizoen
五月 25, 2011
Op woensdag 18 mei 2011 is het eerste adviesbericht in het kader van Masterplan Phytophthora verzonden naar aardappeltelers in Noord- en Midden-Nederland. Ondanks dat het voorjaar vroeg zijn intrede maakte, bleven de infectiekansen in eerste instantie uit. Vooral de droge omstandigheden in combinatie met koude nachten maakten de omstandigheden voor Phytophthora niet bijzonder gunstig.

Afgelopen week werden de omstandigheden echter meer geschikt voor Phytophthora door een stijging van de relatieve luchtvochtigheid na de lokaal gevallen neerslag. Mochten hierdoor aardappelen geïnfecteerd zijn, dan kunnen deze ontstane aantastingen bijdragen aan verdere verspreiding bij een volgend infectiemoment. In 2010 werd de eerste waarschuwing in hetzelfde gebied pas in de eerste week van juni afgegeven.

Een goede timing van bespuitingen tegen Phytophthora infestans is cruciaal. Goede timing betekent dat een bespuiting ofwel vlak vòòr (preventief) ofwel vlak na (curatief) een infectieperiode van de schimmelziekte plaatst vindt. Deze infectieperiodes worden kritieke perioden genoemd. Als uitsluitend rondom de kritieke perioden bespuitingen worden uitgevoerd kan er naast de effectieve bestrijding van de ziekte ook een reductie in het gebruik van chemische middelen worden gerealiseerd. Iets dat goed is voor zowel de teler en zijn gewas als voor het milieu.

Gezien het belang van een goede timing van de bestrijding rondom kritieke perioden is vanuit het Masterplan Phytophthora in 2001 het project 'Alarmering Kritieke Periodes' gestart met als doel de aardappeltelers via telefoon, fax of sms snel en proactief te informeren over het optreden van de kritieke perioden.

Phytophthora in Nederland
Like to receive news like this by email? Join and Subscribe!
Join Our Telegram Channel for regular updates!
Sponsored Content
Las bajas temperaturas en Tarija afectan la producción de tomate
七月 18, 2024

Bolivia: cultivos comprometidos por nieve y heladas

En las regiones de Santa Cruz y Tarija los cultivos se vieron comprometidos. Agricultores se lamentan.
German Palacio Vélez, gerente general de Fedepapa, indicó que el consumo de papa en el país está en 36 kilos por persona.
七月 18, 2024

Colombia: malestar popular por los precios de la papa

La federación de productores de papa estuvo en contacto con el gobierno nacional para aliviar la cuestión de cara a los próximos meses.
En Riobamba se anunció el Congreso Latinoamericano de la Papa 2025
七月 18, 2024

América Latina: congreso ALAP para el 2025 en Ecuador

Se celebrará en Riobamba, en el corazón del país donde se concentra más del 60% de la producción nacional.
Sponsored Content