Aardappeltermijnmarkt eindigt de week stormachtig

二月 04, 2011
De aardappeltermijnmarkt beleefde een stormachtig einde van de week. Met een zeer hoge omzet van 942 contracten zakte de termijnprijs terug naar 24,70 euro. Aan het einde van de dag herstelde de termijnprijs naar 25,50 euro.

De openstaande positie zakte gisteren naar 6574(-39). De aanbodsgolf die deze week loskwam heeft de termijnprijs onder het effectieve prijsniveau gedrukt. De cash settlement-prijs staat deze week op 26,10(-0,40) maar zal door de verlagingen van Belgapom(23,5), SNM(22,80) en waarschijnlijk ook de regionale beurzen volgende week onder druk staan.

De aanleiding voor de flauwe stemming heeft verschillende oorzaken. De termijnprijs had tot een medio januari een premie opgebouwd van 5 tot 8 euro t.o.v. de cash settlement-prijs waardoor de markt gevoelig werd voor winstname. Door de stabilisatie van de effectieve markt is dit ook gebeurd. De naar boven bijgestelde oogstramingen van Nederland en Duitsland hebben de stemming niet verbeterd waardoor de verkoopbelangstelling fors is toegenomen.

Termijnmarkten hebben altijd de neiging de stemming te overdrijven waardoor de noteringen zowel naar boven als beneden te ver kunnen doorschieten. In deze fase bevindt de markt zich momenteel. Wanneer de termijnmarkt tot rust komt zal bepaald worden door de ontwikkeling van de effectieve markt in februari.
Like to receive news like this by email? Join and Subscribe!
Join Our Telegram Channel for regular updates!
Sponsored Content
Las bajas temperaturas en Tarija afectan la producción de tomate
七月 18, 2024

Bolivia: cultivos comprometidos por nieve y heladas

En las regiones de Santa Cruz y Tarija los cultivos se vieron comprometidos. Agricultores se lamentan.
Técnicas. El MAG brindó una charla sobre mandioca.
七月 18, 2024

Paraguay: se intensifican controles para la importación de frutas y hortalizas

Tras una larga tradición de contrabando, el gobierno paraguayo ha decidido intensificar los controles de ingreso en frontera.
En Riobamba se anunció el Congreso Latinoamericano de la Papa 2025
七月 18, 2024

América Latina: congreso ALAP para el 2025 en Ecuador

Se celebrará en Riobamba, en el corazón del país donde se concentra más del 60% de la producción nacional.
Sponsored Content