Aardappeloogst West-Brabant deels verloren door regen

八月 14, 2011
Op veel plaatsen in West-Brabant rotten de aardappelen van het land als gevolg van de hevige regenval in de afgelopen weken. Bij de verzekeringsmaatschappijen zijn al tientallen schadeclaims van boeren binnengekomen.

Taxateur Willy Litjens van de Onderlinge Weerschade Verzekering, één van de twee grote gewasverzekeringsmaatschappijen in Nederland, bezocht de laatste weken diverse akkerbouwers in de regio en zag dat in sommige gevallen vijftig tot zestig procent van de oogst als verloren moet worden beschouwd.

In de regio Made-Drimmelen waar half juli uitzonderlijk veel regen viel, is de schade volgens Litjens het grootst. "Elders in West-Brabant is het gelukkig allemaal wat minder erg", zegt de taxateur. "Maar ook daar praat je nog altijd over zo'n twintig tot dertig procent die door al die nattigheid verloren is gegaan."

Volgens ZLTO-bestuurder Cees Coppens en zelf ook akkerbouwer in Noordhoek, is de situatie 'ernstig'. "Je hoort er heel veel akkerbouwers over."Toch denkt Coppens dat de situatie minder dramatisch is als in 1998 en 2002 toen een nog veel groter deel van de aardappeloogst verloren ging. "Daar mag je het niet mee vergelijken."

Hoe groot de uiteindelijke schade in euro's zal uitpakken is nog onduidelijk. Litjens: "Het is nu nog te vroeg om daar in totaliteit iets zinnigs over te zeggen. Maar duidelijk is wel dat sommige boeren een flinke kostenpost voor hun rekening krijgen. Als de helft van je oogst verloren is gegaan en je weet dat dat per hectare al gauw drie- tot vierduizend euro betekent."

Overigens lijkt de schade aan de aardappeloogst vooral een West-Brabantse aangelegenheid te zijn. Volgens woordvoerder Gert Jan van Dijk van de Onderlinge Weerschade Verzekering kwamen er tot nu toe uit andere delen van Nederland nauwelijks schadeclaims binnen
Like to receive news like this by email? Join and Subscribe!
Join Our Telegram Channel for regular updates!
Sponsored Content
Técnicas. El MAG brindó una charla sobre mandioca.
七月 18, 2024

Paraguay: se intensifican controles para la importación de frutas y hortalizas

Tras una larga tradición de contrabando, el gobierno paraguayo ha decidido intensificar los controles de ingreso en frontera.
Las bajas temperaturas en Tarija afectan la producción de tomate
七月 18, 2024

Bolivia: cultivos comprometidos por nieve y heladas

En las regiones de Santa Cruz y Tarija los cultivos se vieron comprometidos. Agricultores se lamentan.
En Riobamba se anunció el Congreso Latinoamericano de la Papa 2025
七月 18, 2024

América Latina: congreso ALAP para el 2025 en Ecuador

Se celebrará en Riobamba, en el corazón del país donde se concentra más del 60% de la producción nacional.
Sponsored Content