Effekten van Silicium op de aardappel

九月 08, 2010
Silicium (Si) is één van de basisbestanddelen van grond, maar is toch vrijwel niet in opneembare vorm aanwezig. Daarnaast is nog niet aangetoond dat Si een noodzakelijk nutriënt is, maar heeft het vaak gunstige effecten op de groei van de meeste planten. Proeven in het buitenland geven aan dat toediening van oplosbaar Si aan de weerstand tegen droogtestress en tegen infectieziekten kan verhogen, en dat het de opname of benutting van fosfaat verbetert. In deze literatuurstudie is nagegaan wat er bekend is over de zojuist genoemde punten en voor zover er gegevens zijn richt zich de aandacht daarbij vooral op (poot)aardappelen.

Samenvattend kan worden geconcludeerd dat er met betrekking tot droogtetolerantie en weerbaarheid tegen ziekten alsook uit het oogpunt van P-beschikbaarheid er perspectieven lijken te zijn voor het gebruik van Si in (poot)aardappel.

De volgende (globale) aanbevelingen worden daartoe geformuleerd:
  • Stel via monitoring vast welke Si-gehalten in grond (beschikbaar) en aardappel (totaal) worden aangetroffen en bestudeer het verband tussen het Si-gehalte in grond en gewas en de opbrengst, sortering, droge stof gehalte en aantasting door schurft, Fusarium, verwelkingsziekte, zwartbenigheid en stengelrot.
  • Monitor/analyseer de droogtetolerantie van aardappelen bij gebruik van wel of geen oplosbaar Si in praktijksituatie op droogtegevoelige zandgrond.
    Bestudeer het effect van wel of geen oplosbaar Si op bouwland op de aantasting van aardappel door schurft, Fusarium, verwelkingsziekte, zwartbenigheid en stengelrot op meerdere locaties, waarvan bekend is dat deze gevoelig zijn deze ziekten. Gebruik daarbij minimaal een product dat via de bodem werkt (Si-houdend kalk of een andere product met goed oplosbaar Si) en een product dat via bladbemesting werkt.

Door een slim ontwerp zijn de effecten van Si op droogtetolerantie en aantasting door ziekten bij aardappel mogelijk in één proef vast te stellen.

Like to receive news like this by email? Join and Subscribe!
Join Our Telegram Channel for regular updates!
Sponsored Content
German Palacio Vélez, gerente general de Fedepapa, indicó que el consumo de papa en el país está en 36 kilos por persona.
七月 18, 2024

Colombia: malestar popular por los precios de la papa

La federación de productores de papa estuvo en contacto con el gobierno nacional para aliviar la cuestión de cara a los próximos meses.
En Riobamba se anunció el Congreso Latinoamericano de la Papa 2025
七月 18, 2024

América Latina: congreso ALAP para el 2025 en Ecuador

Se celebrará en Riobamba, en el corazón del país donde se concentra más del 60% de la producción nacional.
Técnicas. El MAG brindó una charla sobre mandioca.
七月 18, 2024

Paraguay: se intensifican controles para la importación de frutas y hortalizas

Tras una larga tradición de contrabando, el gobierno paraguayo ha decidido intensificar los controles de ingreso en frontera.
Sponsored Content