Belgapom roept op tot correct handelen en dialoog

十二月 03, 2010
Door de vrieskou is de hoop om aardappelen die nog in het veld staan alsnog te kunnen oogsten, volledig verdwenen.

Volgens ramingen zou er nog zo’n vijf procent van het areaal in de grond zitten. Dit doet de aardappelprijzen op de vrije markt sterk stijgen, terwijl de contracttelers moeite hebben om hun contract vol te leveren.

Romain Cools van Belgapom, de federatie van de aardappelverwerkende industrie, zegt in een gesprek met Boerenstebuiten - te zien op de vernieuwde website van de TV-zender - dat hij begrip heeft voor de moeilijke situatie. “De moeilijke oogst is voor niemand in de keten leuk en ik wil dan ook telers en loonwerkers van harte bedanken voor de enorme inspanningen die zij geleverd hebben om zoveel mogelijk aardappelen te rooien. Noch tijd, noch moeite, noch materiaal werden daarbij gespaard.”

Hij verwijst ook naar de situatie op de aardappelmarkt in 2006. “Ook toen viel de oogst tegen, op zowel kwantitatief als kwalitatief vlak, met heel wat bewaarproblemen tot gevolg. Er is toen veel dialoog geweest tussen telers, handelaars en verwerkers om samen een oplossing uit te werken. Interne verschuivingen in leveringen hebben toen tot een vorm van tevredenheid geleid die in deze sector maar moeilijk te bereiken is”, aldus Cools. Hij ziet signalen dat er opnieuw in de geest van 2006 kan worden gewerkt. “Ik doe dan ook naar iedereen in de sector een oproep om correct om te gaan met elkaar en te blijven praten. Op die manier ben ik ervan overtuigd dat we er samen zullen uitgeraken”, aldus Cools.

Hoe de prijzen op de vrije markt gaan evolueren, is volgens Belgapom nog afwachten.

Bekijk de video van het interview met Romain Cools
Like to receive news like this by email? Join and Subscribe!
Join Our Telegram Channel for regular updates!
Sponsored Content
PEI potato producer looks to Harvest Insights Tech for greater visibility of shrink
七月 10, 2024

PEI potato producer looks to Harvest Insights Tech for greater visibility of shrink

Machine-Learning driven crop insights tool HarvestEye has partnered with one of Prince Edward Island’s (PEI) prominent potato growers, G Visser & Sons.
Eruopa: incertidumbre productiva y de mercado
七月 09, 2024

Europa: incertidumbre productiva y de mercado

Los países productores del norte de Europa enfrenta a un tiempo dificultades climatológicas para producir, así como también incertidumbres de mercado por presiones de competidores a nivel global.
SV Agri teams up with Lightsmith Group backed by US State Department and Nordic Development Fund, to Foster Sustainable Potato Cultivation in Assam and Bihar
七月 07, 2024

SV Agri teams up with Lightsmith Group and Nordic Development Fund to Foster Sustainable Potato Cultivation in Assam and Bihar

Siddhi Vinayak Agri Processing Pvt Ltd (SV Agri) recently spearheaded a pivotal stakeholder consultation workshop on May 15 and 16, 2024.
Sponsored Content