Op woensdag 18 mei 2011 is het eerste adviesbericht in het kader van Masterplan Phytophthora verzonden naar aardappeltelers in Noord- en Midden-Nederland. Ondanks dat het voorjaar vroeg zijn intrede maakte, bleven de infectiekansen in eerste instantie uit. Vooral de droge omstandigheden in combinatie met koude nachten maakten de omstandigheden voor Phytophthora niet bijzonder gunstig.
Afgelopen week werden de omstandigheden echter meer geschikt voor Phytophthora door een stijging van de relatieve luchtvochtigheid na de lokaal gevallen neerslag. Mochten hierdoor aardappelen geïnfecteerd zijn, dan kunnen deze ontstane aantastingen bijdragen aan verdere verspreiding bij een volgend infectiemoment. In 2010 werd de eerste waarschuwing in hetzelfde gebied pas in de eerste week van juni afgegeven.
Een goede timing van bespuitingen tegen Phytophthora infestans is cruciaal. Goede timing betekent dat een bespuiting ofwel vlak vòòr (preventief) ofwel vlak na (curatief) een infectieperiode van de schimmelziekte plaatst vindt. Deze infectieperiodes worden kritieke perioden genoemd. Als uitsluitend rondom de kritieke perioden bespuitingen worden uitgevoerd kan er naast de effectieve bestrijding van de ziekte ook een reductie in het gebruik van chemische middelen worden gerealiseerd. Iets dat goed is voor zowel de teler en zijn gewas als voor het milieu.
Gezien het belang van een goede timing van de bestrijding rondom kritieke perioden is vanuit het Masterplan Phytophthora in 2001 het project 'Alarmering Kritieke Periodes' gestart met als doel de aardappeltelers via telefoon, fax of sms snel en proactief te informeren over het optreden van de kritieke perioden.
Phytophthora in Nederland
Eerste Phytophthora-waarschuwing van dit seizoen
Like to receive news like this by email? Join and Subscribe!
Join Our Telegram Channel for regular updates!
Sponsored Content
Sponsored Content
Sponsored Content
Sponsored Content
Sponsored Content