BAI Opbrengst en Voorraadmeting aardappelen, 15 februari 2012

February 24, 2012
Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) van het PA heeft een telefonische opbrengst- en voorraadmeting enquête gehouden onder consumptieaardappeltelers. De ondervraagden zijn aselect getrokken uit het bestand van de landbouwtelling: alle relevante aardappeltelers maakten dan ook kans op benadering door de onafhankelijke interviewers. De enquête is in 5 dagen rondom 15 februari 2012 uitgevoerd en verwerkt door bureau Environs.

Resultaten, algemeen

Onderstaande marktschattingen zijn gebaseerd op de reacties van 419 telers met samen 8.230 ha consumptieaardappelen wat overeenkomt met 12% van het totale areaal consumptie aardappelen vanaf 2 ha. Circa 99% van het totale areaal consumptieaardappelen in Nederland werd in 2011 geteeld op bedrijven met meer dan 2 ha consumptieaardappelen. De data zijn herwogen en geprojecteerd om een goede afspiegeling van regio en bedrijfsareaal te vormen, waarna de uitkomsten representatief zijn voor alle 5.620 Nederlandse bedrijven met minstens 2 hectare consumptieaardappelen in 2011. M.b.t. opbrengsten en areaal is waar mogelijk en ter controle ook gebruik gemaakt van andere onafhankelijke bronnen. 

Opbrengst, bewaring en voorraden medio februari '12

De geschatte totale bruto opbrengst is 3,9 miljoen ton consumptieaardappelen op een totaal areaal van 71.000 ha (vorig jaar ruim 3,5 miljoen ton van 71.600 ha). De gemiddelde bruto hectare-opbrengst kwam dit jaar neer op 55 ton per/ha en ligt daarmee ruim 10% hoger dan vorig jaar. Van de bruto opbrengst van 3,9 miljoen ton is medio februari 2.3 miljoen ton afgeleverd (= 60%) dit ligt ruim boven het niveau van vorig jaar: toen was op deze peildatum 1,8 miljoen ton (= 51%) afgeleverd. In november 2011 was 1.2 miljoen ton afgeleverd tegenover 1 miljoen ton medio november 2010. In de afgelopen 3 maanden is er dus 1,1 miljoen ton afgeleverd en dat is 0,3 miljoen ton meer dan de 0,8 miljoen ton in de periode medio november tot medio februari van het vorige seizoen (2010/2011).

De tarra in de tot nu toe afgeleverde tonnen bedraagt volgens de telers gemiddeld 9% en dat is vergelijkbaar met een jaar geleden.

Van de naar schatting 1.6 miljoen ton bruto (40%) die medio februari nog in bewaring ligt (vorig jaar 1,7 miljoen ton = 49 %) is 0,7 miljoen ton al wel verkocht maar nog niet afgeleverd. De resterende krap 0,9 miljoen ton oftewel 23% van de totale bruto opbrengst is nog niet door een afnemer vastgelegd (vrije aardappelen). De hoeveelheid nog vrije aardappelen in de schuur is daarmee iets lager dan medio februari vorig jaar toen de telers de hoeveelheid nog “vrij” te verkopen aardappelen inschatten op ruim 0,9 miljoen ton. De tarra op de nog vrije aardappelen in de schuur wordt geschat op gemiddeld 11% (vorig jaar 12%). 

Verdeling van de vrije aardappelen

De nog vrije aardappelen (23% van de totale bruto opbrengst) zijn op basis van de enquête ongeveer als volgt verdeeld. De meest “vasthoudende” telers vinden we dit jaar in de groep bedrijven met tussen de 20 en 50 ha consumptieaardappelen: die hebben nog 30% van hun bruto-opbrengst ter vrije bestemming. Bijna de helft van alle nog vrije aardappelen zit bij deze groep in de schuur. Van de oogst bij de grote (vanaf 50 ha) bedrijven is nog maar 13% “vrij” en bij de bedrijven tussen 2 en 20 ha is nog 20% vrij. Van het aantal consumptieaardappeltelers heeft 35% op de peildatum nog vrije aardappelen (vorig jaar 43%), dus nog niets of niet alles verkocht. En net als vorig jaar heeft 10% van het aantal telers nog helemaal niets verkocht.

Volgende meting

De volgende voorraadmeting en areaalprognose wordt half april gehouden. We danken alle deelnemers aan deze peiling voor hun medewerking en rekenen in april weer van harte op u allen.
Sponsored Content