PootgoedScan geintroduceerd door Hilbrands laboratorium

 pootgoed
October 20, 2011

Aardappeltelers weten als geen ander dat kwalitatief goed en gezond pootgoed de basis is voor een rendabele aardappelteelt. De praktijk is echter grillig en ervaring leert dat de kwaliteit van het uitgangsmateriaal nogal uiteen loopt.

Door verbeterde bewaartechnieken zoals mechanische koeling, kistenbewaring en toepassing van Talent is de pootgoedkwaliteit al verbeterd.

Toch liggen er nog gevaren op de loer. Bij mechanische koeling worden bijv. ziekten nogal eens gemaskeerd. Knollen van een verzwakte pootgoedpartij kunnen ogenschijnlijk nog goed uit de bewaring komen en kort na het poten wegrotten. De opbrengstderving kan in dergelijke gevallen gemakkelijk 30-50% bedragen. De financiële schade is in zulke gevallen groot.

Het blijkt regelmatig dat de pootgoedkwaliteit nog verbeterd kan worden. Met jarenlange ervaring in het beoordelen van pootgoed heeft HLB een PootgoedScan ontwikkeld voor de eigen vermeerdering voor zetmeel, consumptie, hoogwaardig pootgoed en stammenteelt.

De PootgoedScan verschilt afhankelijk van de teelt. Door voorafgaand aan de teelt de pootgoedkwaliteit te meten en maatregelen te nemen kan veel ellende worden voorkomen in het seizoen. De kwaliteit van het pootgoed kan het beste worden bepaald in de winterperiode. Met de PootgoedScan worden de ‘puntjes op de i’ gezet en is duidelijk welke maatregelen nodig zijn voor optimaal rendement.

PootgoedScan Zetmeel

Belangrijke factoren die invloed hebben op de kwaliteit (zoals beschadiging, kieming, bewaaromstandigheden, en ziekten zoals Fusarium, Phytophthora, Pythium, Phoma, (poeder)schurft, bacterieziek, Rhizoctonia, zilverschurft en Y-virus) worden met behulp van de PootgoedScan in beeld gebracht. De PootgoedScan zetmeel is dit jaar uitgebreid met een Y-virus bepaling (d.m.v. PCRtechniek), waardoor de kwaliteit van het pootgoed nog beter in beeld is.

PootgoedScan Consumptie

De PootgoedScan Consumptie wordt op dezelfde wijze geanalyseerd als PootgoedScan zetmeel, met als toevoeging Tabaksratelvirus (TRV) analyse. TRV heeft namelijk veel gevolgen voor de kwaliteit en de afzet.

PootgoedScan Pootgoed

Een van de grootste zorgen voor een pootgoedteler is de kwaliteit van het te gebruiken uitgangsmateriaal. Het is bekend dat klasseverlagingen en afkeuringen grote financiële gevolgen hebben.

De PootgoedScan Pootgoed laat gedurende de bewaarperiode de status van het uitgangsmateriaal zien. Hierbij worden latente besmettingen van bacterieziek, Y-virus, Meloidogyne chitwoodi/fallax d.m.v. PCRtechniek op de meest betrouwbare wijze bepaald. Andere (latent) aanwezige ziekten zoals Fusarium, Phytophthora, Pythium, Phoma, (poeder)schurft, Rhizoctonia en zilverschurft worden eveneens bepaald.

PootgoedScan Stammenteelt

Vermeerdering van pootgoed via stammen is een uiterst zorgvuldig werk. Problemen die vanaf het begin latent aanwezig zijn kunnen na enkele jaren leiden tot flinke financiële tegenvallers. De door HLB ontwikkelde PootgoedScan Stammenteelt helpt bij vroegtijdig signalering van bacterieziek, Y-virus, Meloidogyne chitwoodi/fallax d.m.v. een PCR-toets (genetische toets) op de meest betrouwbare wijze. Uniek is dat bij de toets de knollen stuk voor stuk worden getoetst en bewaard. Er wordt zodanig gewerkt dat de knollen die vrij zijn weer terug kunnen naar de teler en vervolgens worden uitgepoot. Op deze wijze kan al in de eerste generatie de zekerheid worden vergroot.

Met de PootgoedScan krijgen telers:

  • Inzicht in risico’s
  • Concreet advies over te nemen maatregelen
  • Hoger rendement
Like to receive news like this by email? Join and Subscribe!
Join Our Telegram Channel for regular updates!
Sponsored Content
Heat and Control - Leaderboard - 20220920

Highlighted Company

Sponsored Content
NanoNord - Leaderboard - 20240924
Sponsored Content
Sponsored Content
Sponsored Content
Sponsored Content

Where

Sponsored Content