Geconsolideerde jaaromzet Agrico op recordhoogte

December 16, 2011
Met een geconsolideerde omzet van € 304 miljoen bij 861.400 ton product heeft de Agrico-groep boekjaar 2010-2011 afgesloten met een recordomzet. De financiële omzet lag 30,6 procent hoger dan vorig boekjaar. Agrico heeft vrijwel het gehele in de markt behaalde resultaat uitbetaald aan haar telers. Uiteindelijk resulteerde dit in een kleine plus onder de streep van € 287.200.
Op voorstel van directie en raad van beheer heeft de ledenraad donderdag de jaarrekening 2010-2011 vastgesteld, onder verlening van decharge aan directie en raad van beheer. Een boekjaar dat werd gekenmerkt door weersomstandigheden in Europa die een enorme invloed hadden op de opbrengsten van vele landbouwgewassen en daardoor ook op de prijzen. De vraag naar pootgoed was vanaf het begin goed. Ondanks de enorme opbrengsten bij de pootaardappelen, was de markt goed met hele hoge prijzen. In volume werd bijna een recordomzet behaald. De gemiddelde uitbetalingsprijs kwam op € 32,06 per 100 kg voor alle rassen, inclusief de gemiddelde premie, klasse S tot en met A, maat 28/55. De totale gemiddelde financiële opbrengst per hectare kwam uit op ruim € 14.300.
In de herfst van 2010 waren de zorgen groot of alle consumptieaardappelen wel gerooid konden worden. De oogstomstandigheden waren zeer moeizaam en uiteindelijk is een klein deel van de industrieaardappelen in de grond blijven zitten. Naast de afzet naar de industrie is ook een volume geëxporteerd naar vooral Rusland. Conform het beleid van de afgelopen jaren had Agrico ook voor oogst 2010 het gebruikelijke percentage voorverkocht. Doordat er aardappelen in de grond bleven zitten en bovendien de netto-opbrengsten tegenvielen, is de voorverkoop uiteindelijk relatief hoog uitgevallen. Al met al heeft dit geresulteerd in een tegenvallende poolprijs ten opzichte van de gemiddelde beursprijs.
De kilogramopbrengsten per hectare bij de tafelaardappelen lagen in het boekjaar 2010-2011 iets onder het niveau van het vorige seizoen. De markt kenmerkte zich door pieken en dalen in de exportmarkt, die voornamelijk werd bepaald door de afzet naar Rusland. Uiteindelijk resulteerde het geheel in een goede financiële opbrengst per hectare. Hoewel de kilogramopbrengsten van de biologische consumptieaardappelen op een iets lager niveau uitkwamen dan het voorgaande seizoen, lagen de uitbetalingsprijzen uiteindelijk wel op een hoger niveau.
Dochters en deelnemingen presteerden financieel zeer goed. Daarmee leverden zij ook dit boekjaar een belangrijke bijdrage in de gerealiseerde uitbetalingsprijzen.
De komende periode zal er veel moeten gebeuren in de aardappelafzet. Het seizoen is door lage prijsniveaus al uitdagend, maar de onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika geeft nog een extra dimensie aan zo’n seizoen. Als het allemaal nog niet genoeg is, hebben we ook nog de eurocrisis die zorgt voor veel onzekerheid. Al met al een uitdagend perspectief voor Agrico, haar medewerkers, haar telers en haar (inter)nationale ketenpartners.
Like to receive news like this by email? Join and Subscribe!
Join Our Telegram Channel for regular updates!
Sponsored Content
En Riobamba se anunció el Congreso Latinoamericano de la Papa 2025
July 18, 2024

América Latina: congreso ALAP para el 2025 en Ecuador

Se celebrará en Riobamba, en el corazón del país donde se concentra más del 60% de la producción nacional.
Técnicas. El MAG brindó una charla sobre mandioca.
July 18, 2024

Paraguay: se intensifican controles para la importación de frutas y hortalizas

Tras una larga tradición de contrabando, el gobierno paraguayo ha decidido intensificar los controles de ingreso en frontera.
PEI potato producer looks to Harvest Insights Tech for greater visibility of shrink
July 10, 2024

PEI potato producer looks to Harvest Insights Tech for greater visibility of shrink

Machine-Learning driven crop insights tool HarvestEye has partnered with one of Prince Edward Island’s (PEI) prominent potato growers, G Visser & Sons.
Sponsored Content