nVWA meldt twee ringrotverdenkingen in Flevoland

Bacterial ringrot

Bacterial Ringrot

In de toetsing van aardappeloogst 2010 verdenkt de nVWA twee bedrijven in Flevoland van een ringrotbesmetting. Het traceringsonderzoek dat nu plaatsvindt geeft uitsluitsel of het daadwerkelijk om ringrot gaat. De eerste definitieve uitslagen zijn op z’n vroegst over twee weken bekend. Tevens onderzoek de nVWA of de mogelijke besmetting zich verder heeft verspreid en wat de bron is. Een van de twee bedrijven vermeerdert niet alleen pootaardappels, maar snijdt ook pootgoed voor derden. Dit bevestigt het eerder gesignaleerde risico, dat teelt van pootgoed slecht samengaat met dienstverlening aan aardappelpartijen van derden.

Advies aan telers

Pootaardappelen die in contact komen met materialen die eerder in contact zijn geweest met aardappelen van derden, lopen het grootste risico op een ringrotbesmetting. Dit blijkt uit ringrotvondsten van de afgelopen jaren in Nederlandse pootaardappelen. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) adviseert pootgoedtelers om te zorgen voor een goede scheiding tussen teelt en verwerking van eigen pootaardappelen en partijen aardappelen van derden.

Het snijden van pootaardappelen vormt een tweede belangrijke risicofactor voor het opbouwen van een hoog besmettingsniveau van een partij en verspreiding naar andere partijen. De nVWA adviseert telers om geen pootgoed te snijden.

Groot risico op verspreiding

Ringrot wordt veroorzaakt door de bacterie Clavibacter michiganensis subsp sepedonicus. Deze bacterie kan jarenlang in opgedroogd bacterieslijm op uiteenlopende materiaal  blijven leven. Hout van kisten, die voor de opslag van pootaardappelen worden gebruikt, vormt de grootste risicofactor.

Het grote risico voor verspreiding ontstaat door contact tussen partijen pootgoed en materialen die in contact zijn geweest met consumptieaardappelen van onbekende herkomst, zoals machines, opslagvoorzieningen en andere hulpmiddelen. De combinatie van pootaardappelteelt en -verwerking en dienstverlening voor derden voor de consumptieaardappelteelt en -verwerking is zeer riskant. Bij deze combinatie komen partijen consumptieaardappelen van uiteenlopende herkomsten indirect via voorwerpen (zoals kisten) in contact met pootaardappelen. De ervaring leert dat dit risico het grootst is bij:

  • Transport van pootaardappelen in bulkwagens, waarmee ook consumptieaardappelen worden vervoerd;
  • Opslag en sorteerwerkzaamheden van consumptieaardappelen op bedrijven waar ook pootaardappelen worden opgeslagen en verwerkt. Met name het gebruik van dezelfde kisten voor opslag van pootaardappelen en consumptieaardappelen is zeer risicovol.

Meer informatie over ringrot

Like to receive news like this by email? Join and Subscribe!
Join Our Telegram Channel for regular updates!
Sponsored Content
NanoNord - Leaderboard - 20240924
Sponsored Content
Marel - Leaderboard - 20241003
Sponsored Content
Sponsored Content
Sponsored Content
Sponsored Content

Where

Sponsored Content