NAV: voorstellen gemeenschappelijk landbouwbeleid teleurstellend

NAV: voorstellen gemeenschappelijk landbouwbeleid teleurstellend
October 12, 2011
De voorstellen van de Europese Commissie voor het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) 2014-2020 zijn teleurstellend omdat ze geen inhoud geven aan voedselzekerheid en ook niet leiden tot het stabiliseren van markten, stabiele voedselprijzen, en een redelijk inkomen voor boeren. Dat zegt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) in reactie op de voorstellen die Europees Landbouwcommissaris Dacian Ciolos vandaag heeft gepresenteerd.

Hoewel de doelen van de Europese Commissie voedselzekerheid en vergroening goed zijn, gaan ze volledig voorbij aan het Verdrag van Rome dat de basis vormt van het GLB. Daarin zijn het streven naar redelijke prijzen en het stabiliseren van markten vastgelegd. Volgens NAV-voorzitter Teun de Jong geeft de Europese Commissie op geen enkele wijze invulling aan de doelen voedselzekerheid, het stabiliseren van markten, stabiele voedselprijzen en een redelijk inkomen voor boeren. ‘De voorstellen die vandaag zijn gepresenteerd staan haaks op deze doelen, de werkelijke problemen worden niet aangepakt. Een schromelijk gebrek aan visie leidt tot nog een periode van gemiste kansen voor landbouw en samenleving.’

Zowel in de EU als mondiaal geven de EU-voorstellen geen inhoud aan voedselzekerheid. Zo blijft de EU voor 70/80% afhankelijk van importen van plantaardig eiwit, komt er geen doorbraak in de bestrijding van honger in de wereld (volgens de FAO 925 miljoen mensen) en is er geen antwoord op de toenemende concurrentie tussen de vraag in de wereld naar landbouwproducten voor food, feed, fuel en fibre. Volgens de NAV gaat de Europese Commissie voort op de heilloze weg van liberalisering van landbouwmarkten met als gevolg sterk schommelende prijzen, het achterwege blijven van noodzakelijke investeringen in de landbouw en zal de noodzakelijke productiegroei niet plaatsvinden. Dit terwijl zich ontwikkelende landen zoals India en China, juist inzien dat bescherming van markten noodzakelijk is om de voedselvoorziening tegen redelijke prijzen veilig te stellen.
Like to receive news like this by email? Join and Subscribe!
Join Our Telegram Channel for regular updates!
Sponsored Content

Highlighted Company

Sponsored Content
Tomra - Leaderboard - 20240328
Sponsored Content
Sponsored Content
Sponsored Content
Sponsored Content

Where

Sponsored Content