Breeders Trust schakelt voor het eerst rechter in om illegale handel in aardappelpootgoed te onderzoeken

  • News
  • Potato Supply chain
  • Breeders Trust schakelt voor het eerst rechter in om illegale handel in aardappelpootgoed te onderzoeken
November 04, 2010
De rechtbank in Gent heeft de administratie gecontroleerd van het aardappelbedrijf Loyson in Koolskamp. De rechter wou nagaan of het bedrijf handel heeft gedreven in illegaal pootgoed. De controle is uitgevoerd na een klacht van Breeders Trust, een organisatie van aardappelpootgoedbedrijven die de ongeoorloofde handel in door licentierechten beschermde aardappelrassen wil tegengaan.

Breeders Trust noemt het vanuit fytosanitair oogpunt ongewenst dat eigen geteeld pootgoed van aardappelen in de handel wordt gebracht. "Op het Belgisch aardappelbedrijf Loyson wordt eigen geteeld pootgoed van verschillende telers opgeslagen en daarom hebben wij om een controle gevraagd", zegt directeur Leon Mol. Het is voor het eerst dat de organisatie de rechtbank heeft ingeschakeld om het kwekersrecht te beschermen.

Annie Loyson, woordvoerster van het betrokken aardappelbedrijf, laat weten dat de controle geen onregelmatigheden heeft opgeleverd. "De rechtbank heeft de administratie van de voorbije vijf jaar bekeken. Daarin is terug te vinden dat wij enkel Bintjes telen, een vrij ras waarop geen kwekersrecht moet worden betaald. Het overige pootgoed slaan wij op voor aardappeltelers en dat gaat weer terug naar de betreffende telers."
Sponsored Content