Agrico pootgoedpool derde opeenvolgende jaar boven € 30

Agrico for news

Agrico pootgoedpool derde opeenvolgende jaar boven € 30

July 09, 2009
Agrico maakt deze week in diverse telersbijeenkomsten de uitbetalingsprijzen over oogst 2008 bekend. Met een poolprijs van € 30,17 per 100 kg over alle geleverde pootaardappelen is de coöperatie voor het derde opeenvolgende jaar boven de € 30 uitgekomen. Onder meer door een vergroot Europees pootgoedareaal lijken de perspectieven voor 2009 vooralsnog minder gunstig.

Oogst 2008 werd gekenmerkt door droogte in het groeiseizoen, het uitbreken van de kredietcrisis en uiteindelijk een iets hogere beschikbaarheid dan 2007. De poolprijs over alle geleverde pootaardappelen is uitgekomen op € 30,17 per 100 kg. Dit geldt voor alle rassen in de klassen S t/m A, maat 28/55, herfstlevering, exclusief vergoedingen voor zaken als opzakken en bewaring. In april had Agrico een prognoseprijs afgegeven van € 28,50 per 100 kg voor alle maten. Afzet aan het eind van het seizoen heeft de prijs uiteindelijk boven de € 30 gebracht.

Aan eerder genoemde vergoedingen betaalt Agrico gemiddeld over alle geleverde tonnen € 2,65 per 100 kg. Inclusief deze vergoedingen komt de poolprijs uit op € 32,82 per 100 kg. De gemiddelde financiële opbrengst per hectare bedraagt € 10.535. Deze som is inclusief vergoedingen, maar exclusief bovenmaat.

In het oogstjaar 2009 vertonen de Europese pootgoedarealen een trendbreuk. Na vier opeenvolgende jaren van krimp is het areaal dit jaar met bijna vier procent toegenomen. De afnemers van Nederlands pootgoed in het Middellandse Zeegebied hebben tot dusverre geen hoge financiële opbrengsten gehaald. Vooralsnog geen goede uitgangspositie, maar het seizoen begint nog maar net.
Like to receive news like this by email? Join and Subscribe!
Join Our Telegram Channel for regular updates!
Sponsored Content
Las bajas temperaturas en Tarija afectan la producción de tomate
July 18, 2024

Bolivia: cultivos comprometidos por nieve y heladas

En las regiones de Santa Cruz y Tarija los cultivos se vieron comprometidos. Agricultores se lamentan.
En Riobamba se anunció el Congreso Latinoamericano de la Papa 2025
July 18, 2024

América Latina: congreso ALAP para el 2025 en Ecuador

Se celebrará en Riobamba, en el corazón del país donde se concentra más del 60% de la producción nacional.
Técnicas. El MAG brindó una charla sobre mandioca.
July 18, 2024

Paraguay: se intensifican controles para la importación de frutas y hortalizas

Tras una larga tradición de contrabando, el gobierno paraguayo ha decidido intensificar los controles de ingreso en frontera.
Sponsored Content